Eşti aici

Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu
Parohia Bârlogu

Prezentarea Parohiei Bârlogu

1 Iunie 2016

Parohia Bârlogu se află în satul cu același nume din localitatea Stoenești, județul Vâlcea. Are în componență trei lacașuri de cult: o biserica și două capele de cimitir.

Comuna Stoeneşti este situată în partea central-nordică a judeţului, pe valea râului Govora şi a afluentului său Cacova. Localitatea apare prima dată în acte la 9 iunie 1507. Făcând referire la viaţa religioasă, putem spune că pe teritoriul ei se află în prezent trei parohii.[1]                                                                                      

Biserica parohială cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din satul Bârlogu a fost ridicată între 1912-1945, la dorinţa preotului Gheorghe Popescu. Aceasta este  în plan de cruce, cu absida altarului poligonal decroşată şi pridvorul deschis. Peste naos şi pronaos este prevăzută cu câte o turlă care îi conferă măreţie. Despre acest edificiu putem spune că a urmat altui locaş, ctitorit în 1825 de diaconul Gheorghe şi enoriaşi, care, avariat, a fost închis cultului în 1905. Din şirul preoţilor care şi-au desfăşurat activitatea evocăm pe Grigorie, fiul diaconului Gheorghe, Cozma, fiul diaconului Avanu, Gheorghe, fiul preotului Constantin Constantinescu, Vasile N. Dumitru şi Gheorghe Manu.[2] În prezent, aici păstoreşte preotul Daniel Alexandru Popescu.

 

Capela de cimitir închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a fost ridicată prin osteneala lui Nicula D. Ion, ajutat de Sândoiu, N. Dumitru, cu sprijinul Primăriei. Lucrările au început în 1991 şi s-au încheiat în 1994, la iniţiativa preotului Gheorghe Manu. Arhitectonic vorbind, este în plan de cruce, de dimensiuni medii, cu pridvorul deschis şi două turle. În pronaos se văd chipurile sfinţilor Iacob Persul, Teodor Stratilat şi Mina.

Biserica a luat locul unui aşezământ de lemn, ridicat de preoţii Preda şi Dumitru în 1757 şi îmbodobit de zugravii Mihail şi Dimitrie. Este în plan de navă, cu o turlă pe pridvor, acoperită cu şiţă şi pictată în temera. Renovată în 1876, a fost deschisă cultului până în 1945, când enoriaşii au ridicat o altă biserică, la 300 m distanţă. În prezent este capelă de cimitir.

Dintre foştii slujitori, Toma duhovnicul, fiul lui Constantin, Ioan, fiul preotului Gheorghe, Ioan, fiul preotului Toma, Ioan, fiul preotului Constantin, Ioan, fiul preotului Ioan şi diaconii Zamfir, fiul diaconului Tudor, Gheorghe, fiul diaconului Gheorghe, Dumitru, fiul preotului Constantin, Cozma, fiul diaconului Ioan, Gheorghe, fiul preotului Constantin, Grigore, fiul diaconului Gheorghe, Ianache, fiul lui Nicolae, Ioan, fiul preotului Voinea şi Ion, fiul preotului Gheorghe Hagiu sunt doar câţiva dintre cei menţionaţi în acte păstorind acest locaş.

În fața Bisericii Parohiale cu hramurile ,,Sf. Gheorghe și Sf. Dimitrie’’ se găsește ,,Cimitirul Eroilor” și ,,Monumentul Eroilor’’ ridicat în amintirea eroilor din războaiele din anii 1916-1918 și 1940-1944.

Tot la Bârlogu a existat o altă biserică veche de lemn, cu hramul Intrarea în biserică, ctitorită de Gheorghe Gheţu şi Constantin din Buneşti, în 1783. Alte date despre ea nu mai deţinem.

Dintre preoții slujitori ai Parohiei  Bârlogu amintim: Preot Bârlogeanu Ioan care a slujit în timpul edificării Bisericii Parohiale Bârlogu; Preotul Teodosescu Victor , îngropat în curtea Bisericii, decedat în anul 1956 al vârsta de 42 de ani; Preotul Mutuliga Ion; Preotul Tutu Ioan; Preotul Manu Gheorghe – slujitor al bisericii 21 de ani în perioada 1974-1995; Preotul Iorgulescu Ionel  - slujitor al bisericii 8 ani în perioada 1995-2003, hirotonit  preot în Biserica Parohiala cu Hramul ,,Sf. Gheorghe și Sf. Dimitrie’’ - Parohia Bârlogu; Din anul 2003 biserica parohială a fost afiliată Parohiei Băile Govora fiind desprinsă de la Parohia Pietrari Bârlogu; Preotul Becu  Laurențiu - slujitor al bisericii 6 de ani în perioada 2003-2009. Preot Popescu Alexandru Daniel hirotonit la 25.01.2010, slujitor al bisericii din 2010.

Începând cu anul 2010 Biserica Bârlogu s-a desprins de Parohia Govora devenind Parohia Bârlogu.                              

Din anul 2010 funcționează Școala Catehetică "Hristos împărtășit copiilor" în fiecare zi de vineri; tot din anul 2010 preotul împreună cu enoriașii desfășoară o serie de activități sociale cum ar fi: cu ocazia Sfintelor Sărbători de Sf. Nicolae, Nașterea Domnului și Sfintele Paști se fac pachete cu diferite daruri pentru copii din parohie; cu ocazia hramurilor Bisericii se fac agape frățești unde sunt invitați enoriașii nevoiași ai parohiei;

În viitor se dorește restaurarea picturii interioare și înființarea unui nou cimitir parohial deoarece în cele doua existente nu mai există locuri de veci.

 

 

[1] Laurențiu Rădoi, Vâlcea, vatră de cultură și spiritualitate românească, Sibiu,2012, pag.298

 

[2] Arhiva Bisericii Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie din Bârlogu.

 

 

Alte articole despre:

Adăugați un comentariu

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular